Tannbehandling

Mange sykdomstilstander i munnhulen kan være svært smertefulle og føre til skader på andre organer i kroppen. Derfor er det viktig å passe på dyrets tannhelse. Det beste man som eier kan gjøre er å pusse kjæledyrets tenner hver dag, og ta kontakt med dyrlege hvis man oppdager noe unormalt. I tillegg bør hunder og katter fra cirka to års alder gå til årlig tannsjekk hos veterinær.

Hvis tennene ikke pusses daglig hjemme vil de fleste dyr begynne å få tannstein allerede fra 1-2 års alder. Etter hvert utvikles betennelse i tannkjøttet.

For å kunne undersøke tennene og tannkjøttet grundig må dyret ligge i full narkose. Da vil ikke behandlingen medføre ubehag for dyret, noe som vil kunne skje i våken eller bedøvet tilstand. Tennene renses for tannstein, og vi undersøker rundt alle tennene om det er lommer mellom tannkjøtt og tannhalser, noe som lett oppstår når det er betennelse i tannkjøttet. Hvis det ligger tannstein i disse lommene, renses dette. Etter at all tannstein er fjernet blir tennene polert for at emaljen skal bli så glatt som mulig. Da fester ikke tannstein seg så lett igjen.

Hvis det er mistanke om problemer rundt tannrøtter, tar vi røntgenbilder for å undersøke dette nærmere. Tenner som er brukket må behandles fordi brukkne tenner som oftest medfører smerte.

Når dyret sendes hjem etter tannbehandling, følger det med skriftlig informasjon om hva som er gjort hos oss, hva eier bør gjøre videre og når dyret bør komme tilbake til ny behandling.